Всяка вечеря, била тя и най обикновената, заслужава своя перфектен завършек.
Всъщност първо начално си мислех да направя тортата "Париж Брес" но приготвяйки продуктите, няколко ябълки от плота ме грабнаха и бързо реших да ги мушна в десерта.
Така се роди и идеята за този десерт на едно от непринудените ни бирени гостувания на приятели :)
И така продуктите за пареното тесто:
200 грама вода
100 грама масло
150 гр брашно
щипка сол
3 яйца
Водата се кипва, добавя се маслото и солта, и накрая наведнъж се изсипва брашното - бърка се 1-2 мин докато започне да се отделя от стените на съда. Махате от котлона и прехвърляте в студена купа. Изчакайте малко да се охлади и добавете яйцата едно по едно, при непрекъснато бъркане. Трябва да се получи лепкава и без да лъжа сополиста каша.
След това с лъжица върху хартия за печене се оформят профитеролите, които аз направих с диаметър около7-8 см.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 мин.
След това изваждате и разрязвате по средата и оставяте да се охладят.
Докато профитеролките се пекат, можете да се заемете с карамелизираните ябълки
3-4 ябълки
125 гр. захар
30 гр масло
канела
Ябълките по обелват и почистват и нарязват на парченца. В тиган се слага захарта да се карамелизира, след като е готова се добавя маслото и накрая парченцата ябълки, разбъркват се енергично и накрая се пръсва канелата.
Тук бихте могли да добавите и няколко капки, ром, или друг ароматен алкохол.
Накрая се заемаме със сглобяването, буквално минутки преди сервирането за да не се разтопи сладоледа.
Напълнете изстиналите профитероли със сладоледа, затворете и полейте отгоре с топлите карамелизирани ябълки!
А как да си направите вкусен домашен сладолед можете да видите тук:
http://vkuhniatanamagi.blogspot.com/2015/06/blog-post_2.html
и тук:
http://vkuhniatanamagi.blogspot.com/2015/05/blog-post_32.html
Няма коментари:
Публикуване на коментар