За първи път опитах това превъплащение на картофките преди мнооооого години в едно симпатично ресторантче в Широка Лъка, от тогава приятния вкус на картофки, масло и подправки се е запечатал в съзнанието ми, и не пропускам възможност да си го приготвя. Особено с пресни картофки!
Оказа се че в различните краища на Родопите се приготвя по разлини начини,но аз приготвям това което се е запечатало в съзнанието ми, и се харесва от всички в къщи.
4 големи картофа
2 яйца
2 стръка пресен лук - само перата
джоджен
около 150 грама натрошено сирене
малко черен пипер
олио за пържене
масло за намазване
Картофките се рендосват, посоляват се и се оставят за около час да се отцедят.
Излишната вода се изхвърля, добавят се яйцата, нарязания на ситно лук, черния пипер и джоджена и всичко се разбърква добре.
Накрая се слага и натрошеното сирене.
Аз слагам малко олио в тигана, сипвам от сместа и разпределям като палачинка с дебелина 5-6 мм.
Изпичам първо от едната страна, обръщам и намазвам с масло. Пека на слаб котлон около 12-15 мин от всяка страна.
Хапнете си го вкусно с овче кисело мляко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар