вторник, 16 юни 2015 г.

Агнешко бутче с френско грозде

Ето едни такива нещица ми се въртят в главата...

Обичам да приготвям не традиционни неща, да експериментирам, да комбинирам вкусове, аромати и усещания

Още щом купих френското грозде в главата ми се завъртя идейката за печено месо, със сладка нотка от свежите червени зрънца!

И така идеята се превърна в реализация
Около 1,5 кг агнешко месо от бут
балсамов оцет
сушен лук

Разделете месото на порции, 

посолете и полейте с балсамовия оцет, поръсете със сушения лук, завийте с фолио и оставете за 3-4 в хладилник за да се маринова

През това време можете да приготвите  желето от френско грозде
150 грама зрънца от френско грозде
150 мл бяло вино
100 грама захар

Продуктите се сипват в малка тенджерка и се сваряват при непрекъснато бъркане, докато захарта се разтопи, след това, котлона се намалява и се оставят докато започне леко да се сгъстява.
След като месото е мариновано, се запържва в сгорещена мазнина за по 2-3 мин от всяка страна
и се подрежда в тавичка
Полива се с желето, 

добавя се около 250 грама вода в тавичката, покрива с е с алуминиево фолио и се запича
Докато се пече може да му направите лек винен сос. В мазнината в която сте запържили месото добавете няколко зрънца карамфил, 2 суп. л. брашно, и разредете с 100 мл бяло вино + 50 мл сок от френско грозде и  150 мл вода.
Сервирайте с бяло вино и хапнете с истинска наслада


Няма коментари:

Публикуване на коментар