В същност за първи ги направих тези дюнери по време на великденските пости, когато не хапвах месо, и от тогава се наредиха в списъка ни с предлочитани храни.
Обикновено използвам готови питки, за да не се заседявам прекалено дълго около печката в топлите дни, но бихте могли да приготвите домашни от предния ден.
За плънката :
малка глава стар лук
булгур
слънчогледово олио
гъби
гьозом
сол на вкус
слънчогледово олио
Олиото се загрява и се добавя ситно нарязания лук, след като леко поомекне се добавят гъбите на ситно, и накрая съвсем за кратко булгура.
Долива се с топла вода и се оставя докато булгура е набъбнал готов и за консумация. Това става за около 15-20 мин. Количеството вода обикновено е 1:3, но все пак зависи от вида на булгура който ползвате, на опаковката това би трябвало да е оказано. Накрая се добавя нарязания бна ситно гьозом
За млечния сос:
Сварени картофи
кисело мляко с възможно по висока масленост
чесън
кимион
Пропорцията която спазвам тук е 1:1. Т.е равни части намачкани на пюре сварени картофи и кисело мляко. Объркват се добре, овкусяват се с кимион и ситно нарязан чесън и се разбъркват.
Затоплям питката на тиган с малко масло, слагам от булгура, млечния сос и зелена салата.
Всъщност тук може да импровизирате доста, може да сложите домати, краставици, зеле, лук, или всичко драго което обичате.
Навивате на руло и похапвате вкусно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар