Само с домашното месце и без грам допълнителна мазнина, може да се постигне този чудесен златист цвят
Месото се раделия на порции изкисва се в студена вода за поне 2 часа, слага се в дълбока тенджера, долива се вода да го покрие поне 4 пръста над месото. След като кипне, ако се е образувала още пяна се премахва с решетъчна лъжица.
При врящия бульон се добавя:
картофи
моркови
глава лук разрязана на 4
скилидка чесън
няколко стръка пресен магданоз
Така покрито с капак се оставя да ври докато месото започне да се отделя от костите.
Междувремено ако е необходимо доливайте още вода, защото продължителността на варене зависи от възрастта на петлето.
След като месото е сварено, се изважда отделно, заедно със зеленчуците
Обезкостява се , нарязва се на дребно, като и сварените вече зеленчуци.
За супата използвах:
1л от бульона
500 мл вода
около две шепи, обезкостено и наситнено месео
нарязаните зеленчуци /2 картофа, 2 моркова, 1 глава лук/
Всичко се слага в тенджера и се оставя да заври, след като заври, се добавя фиде и сол на вкус, след още 10-15 мин се сипва застройката.
За варената застройка:
1 яйце
1 соп. л. брашно
200 мл кисело мляко
Всичко се разбива до хомогенна смес и се слага на котлона, като се бърка непрекъснато, след като се сгъсти / като нишестен крем/ към него се добавя 1-2 черпака от топлата супа, разбърква се добре и цялата смес се изпива в супата, разбърква се отново и е готова за хапване.
Няма коментари:
Публикуване на коментар