четвъртък, 17 септември 2015 г.

Сладко от зрели смокини


Сдобих се с огромно количество назрели смокини, разпукани след дъжда, и трябваше да се  използват бързо
И така по рецепта на милата ми майчица се захванах
100 броя зрели смокини
1 кг захар

Смокините се обелват, 

поръсват се със захарта и след около 2 часа  отпускат достатъчно сок за да се сложат на котлона и да се сварят докато се получи желаната гъстота на сладкото
 Пожелание може да прецедите през цедка за остане битро сладко без семки, аз се постарах да отделя една част, но честно казано точно това ми харесва в смокиновото сладко, лекия  хрупкащ вкус :). Затварят се топли в буркани и се обръщат с капачката надолу, за да вакумират.
100 обелени, поне 100 изядени и имаше  още много ...

 и тъй като беленето се оказа ужасно трудоемка и цапаща дейност реших да направя втори опит:
 Този път не обелих смокините и сложих 750 грама захар, тъй като бяха много сладки и  с 1 кг наистина стана доста сладичко

Повторих същата процедура
Ето тук можете да Видите разликата, сладкото от небелени смокини стана една идея по тъмно на цвят, но също толкова вкусно
Сега сме запасени за зимата и много доволни