сряда, 9 септември 2015 г.

Индийска кухня

Една отдавна чакаща публикация, предизвикана от цветовете и ароматите на Индия.

Още миналото лято , аз и голямо ми момиче, запленени  "Малката булка", цветовете, танците и  непознатата храна, решихме да си направим тематична вечеря или - Една индийска вечер.
Оказа се доста трудно да намеря подходящи рецепти от индийската кухня, а и да не говорим, че дои Интернет пространството, не предоставя голям набор от рецепти, особено за така вкусното Джелеби, което похапваха всеки ден :)

И така  в крайна сметка, ето какво успяхме да направим

Джелеби


Това сладко вкусно нещо, което децата похапваха, предизвика истински фурор, и след дълго търсене на рецепта, го направихме ето така:
 1 яйце
200 мл прясно мляко
200 гр. брашно
1 суп. л. грис
щипка сол
щипка захар
 щипка куркума
настъргана лимонова кора

Разбърква се малко по гъста от боза каша, която с помощта на пош за сладкиши се сипва в сгорещеното олио, като се оформя нещо като дантела.
След като се изпържи се вади върху хартия за да се махне излишната мазнина.
Приготвя се захарен сироп вода и захар 1:1, в него се потапят готовите джелебита, изваждат, се оцеждат с е и са готови за хапване!

Роган джош

 Рецептата взех от тук: http://www.gotvetesmen.com/top/recepti-ot-indiiskata-kuhnia/recipe_2599.php
Изключително вкусна агнешка яхния, преплетена с много  аромати, ето как адаптирах според нашия вкус..
300 гр агнешко нарязано на кубчета
3-4 тънки резена джинджифил, нарязани на ситно
2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. куркума
гарам-масала

1 ч. л. кориандър на прах
1 ч. л. кимион
1 малка люта чушка
1/2 средно големи глави кромид, нарязани на ситно
100 мл доматен сок
щипка стрит  кориандър
3-4 с. л. олио

1 суп. л кисело мляко

За гарам-масала: аз слоих по една щипка от всички подправки в ястието
1 малка пръчица канела
черен пипер
1-2 карамфилчета

индийско орехче
кардамон на зърна

кориандър на зърна
кимион на зърна
1 малък дафинов лист  

Нарязаното месо се запържва, добавя се лука, чесъна, доматения сок и всички подправки, разбърква се добре и се оставя на слаб котлон още 20-30 мин.
Накрая се добавя киселото мляко и се сервира

Ориз с къри сос


За къри соса:
2 суп. л олио
1 суп.л брашно
1 суп. л доматен сок
200 мл агнешки бульон
1 кафяна лъжичка къри
черен пипер
кимион
кардамон

Олиото се  сгорещява, добавя се брашното и след като стане златисто се слага доматения сок и бульона, накрая се добавят подправките, разбърква се и се оставя още 5 мин на слаб котлон. Сервира се със сварен ориз.

Мляко с куркума


А  това си пийват всяка вечер преди лягане, оказа се много вкусна и ароматна напитка, която от тогава понякога си правим в студените зимни вечери
200 мл сварено прясно мляко
1 чаена лъжичка мед
1 щипка куркума
Разбърква се докато всички съставки се хомугенизират.

и накрая но не на последно място 

Халва със сушени плодове и ядки

200 грама грис
150 гр. захар
100 мл олио
500 мл вода
лимонова кора
щипка канела
сушени боровинки и стафиди,
1  шепа ядки  /кашу, лешници, орехи/
Олиото се  сгорещява, сипва се гриза разбърква се за кратко и се добавя водата и захарта, сварява се докато се сгъсти, слага се лимоновата кора, канелата и сушените плодове и ядки.
Изсипва се в подходящ съд и се украсява отново с ядки и сушени плодове.

Наистина беше забележителна и колоритна вечер!
А индийската кухня определено има на каво да ни научи, и определено ще пробваме отново и с други рецепти!



Няма коментари:

Публикуване на коментар