четвъртък, 25 юни 2015 г.

Лятна торта за прощъпулник

За този прекрасен за нашето семейство ден, ми се наложи за втори път да направя торта с малки обувчици за смело стъпващо човече.

и тъй като беше планувано парти в градината, исках да направя свежа , лека и лятна тортичка.
Реших да експериментирам с нещо не стандартно - да напъхам чийз кейк между два шоколадови блата, и повярвайте ми резултата наистина беше впечатляващ. Успях да обера овациите на гостите и сама на себе си да кажа "Браво" след като я опитах - ммммм колко скромно само прозвучах :)


А ето как започна всичко и продуктите за самата тортичка:

За какаовия блат:
 3 яйца
200 грама захар
100 мл олио
1 пакет /125 гр/ крема сирене
250 гр. брашно
2 суп. л. какао
5 гр бакпулвер

Продуктите се разбиват с миксер в описаната последователност и  се изсипват в леко подмазана тавичка /28 см/ - изпича се до суха клечка.
Изпечения блат се разрязва по средата  на две части. 

През това  време можете да се заемете със средния блат на тортата, който си е един своеобразен чийз кейк
 1 пакет бисквити
Смилат се на блендера заедно със 1/2 пакет/65 грама/ меко масло, след което се разстилат на дъното на тавичка със същата форма 28 см и  се оставя в хладилника да стегне около час
За приготвянето на крема са ви необходими 
3 яйца
1 кофичка извара
200 грама прясно мляко
4 суп. л. пудра захар
1 ванилия
 Яйцата се разбиват с пудрата захар, добавя се изварата и прясното мляко, а накрая ванилията. Всичко се разбива докато се получи хомогенна кремообразна смес

С нея се залива  бисквитения блат и се пече в загрята фурна за около 25-30 мин на 180 градуса.

За крема между блатовете са Ви необходими
400 гр. заквасена сметана
4 суп. л пудра захар
Разбива се добре с вилица
За крема с който е покрита тортата още :
400 гр. заквасена сметана
4 суп. л пудра захар

Сглобяването на тортата става  по следния начин: Първо се слага ената част от какаовия блат, намазва се с половината крем от заквасена сметана, върху него се слага пласта от чийз кейк обърнат с бисквитената част нагоре и пак се намазва с останалата заквасена сметана
най - отгоре се слага втората част от какаовия блат. Покрива се с крем от заквасена сметана , а украсата е въпрос на Вашето лично виждане, аз исках, семпла и изчистена визия, и направих обувчици от захарна маса, кръгчета и захарни перлички.

Не мога да се въздържа да  не ви покажа и тортичката която съм правила преди почти 6 години - не си спомням нито рецептата, нито идеята, но поне имам запечатана визитята и!
Красиво, носталгично, усмихнато!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар