събота, 28 януари 2017 г.

Крем карамелен ориз

Преди доста време една позната беше правила такъв десерт - наричаше се "Сутляш по турски"


Скоро се сетих за рецептата и тъй като не бях запазила  нейната реших отново да импровизирам!

За една порция  1 използвам 1 суп. л ориз

Количеството крем карамелена смес ми е за около 6 порции или 8 по -малки, затова сложих  6 л, ориз  сварени в 200 мл вода +150 мл мляко

За карамела 
6 яйца 1 л. прясно мляко 2 и 1/2 чаши захар /от тях малко по-малко от една чаша за карамелизиране/
Яйцата и захарта се разбиват, добавя се вареното и охладено мляко.
На дъното на всяка купичка поставете по една чаен лъжичка захар и карамелизирайте, добавете по една лъжичка от сварения ориз и допълнете с карамелена смес.
Поръсете с малко канела и печете на водна баня на 180 градуса