четвъртък, 12 януари 2017 г.

Зелник

.. или  зелника на Маги ... или по точно, когато ти "пуснат мухата в главата"

Никога не бях правила зелник,и винаги го свързвах с баница със зеле, всъщност името му идва от  баница със зелени неща в нея :)

Всъщност се оказа изключително вкусна баничка, която с  удоволствие бих похапнала отново!

 За тестото:
Около 400 гр. топла водичка
1ч. л сол
1 чаена л. захар
1 суп. л оцет
Около килограм брашно за да се замесете меко еластично тесто 
Разделете го на 6 равни части и  разточете 5 големи кори и една по - малка.

За зелената плънка:

3 стръка праз
200 грама листенца от спанак
150 мл олио
1 яйце
200 гр извара

Олиото се загрява, добавя се нарязания праз и спанака, след като се задушат към тях се добавя изварата и яйцето и се разбърква добре

За млечната плънка:
3 яйца
200 грама натрошено сирене

В подмазана тавичка се поставя първата разточена кора, в кората, която е с по-малък диаметър и по дебело разточена/около 5 мм, се слага 2/3 от  зелената смес и се завива на топче, оставя се в средата на тавата
Останалите кори се  се редуват една с млечна една с със зелена плънка и се нареждат около редното топче. 
На мен ми остана от млечната плънка и я разпределих върху страничните кори
Крайчетата на най - долната кора се завиват нагоре, така че да покрият баницата и само средното топче да остане непокрито.
Най отгоре се слагат парченца  масло или се поръсва с олио и се пече на умерена фурна.
Когато е готов се поръсва с вода и се покрива с кърпа за половин час!