понеделник, 2 януари 2017 г.

Бъдник с крем от кестени и шоколад

Bûche de Noël aux marrons 
или 
Бъдник с крем от кестени и шоколад

Това е сладкиш който искам да направя от няколко години и все не намирах подходящата рецепта.
Искам да изкажа огромната си благодарност към моята приятелка Сесил, която пренесе оригиналната  френска рецепта от семейната книга на майка си до моята кухня.

Продукти :
За блата
60 г брашно
40 г царевично нишесте
4 яйца
140 г захар
50 г масло

За крема
500 г пюре от кестени
250 г меко масло
3 с.л. алкохол ( ром, коняк или уиски)

За сиропа
100 г захар
50 мл алкохол (същия като на крема)

За глазурата
50 г натурален шоколад

Загрейте фурната на 180°С.
В една купа разбийте 4 жълтъка със захарта докато сместа побелее. Прибавете брашното, царевичното нишесте и размекнатото масло. Разбийте докато сместа стане хомогенна. Разбийте белтъците на твърд сняг.
Прибавете белтъците към сместа като бъркате внимателно.

Застелете плитка тавичка с размери около 40Х25 сентиметра с хартия за печене. Печете 8 до 10 минути до леко златист загар.

Намокрете една чиста кърпа, изцедете я и я разстелете на масата. Обърнете бисквитата на кърпата. Деликатно отлепете хартията за печене. С помощта на кърпата навийте бисквитата на руло. Оставете я да изстине.
Разбийте крема от кестен с  мекото масло. Прибавете алкохола.

Поставете блата на стреч фолио. Деликатно отвийте бисквитата. Сварете сироп от 100 г захар и 150 мл вода. Оставете сиропа да изстине. Прибавете 50 мл алкохол. С една четка разстелете 2/3 от крема върху блата. Навийте блата пак и  завийте в стреч фолиото.
Поставете бъдника на една чиния.
Разтопете 50 г натурален шоколад. Разбийте шоколада с останалата 1/3 от крема от кестени. Покрийте с този крем  бъдника. Поставете го в хладилника поне 12 часа.

Още веднъж огромни благодарности скъпа Сесил!
Прекрасна Коледа!

Once again I would like to express my gratitude.
Thank you very much dear Cecil
 Merry Christmas and Happy New Year!