или
Бъдник
с крем от кестени и шоколад
Това е сладкиш който искам да направя от няколко години и все не намирах подходящата рецепта.
Искам
да изкажа огромната си благодарност към моята приятелка Сесил, която
пренесе оригиналната френска рецепта от семейната книга на майка си до
моята кухня.
Продукти :
За блата
60 г брашно
40 г царевично нишесте
4 яйца
140 г захар
50 г масло
За крема
500 г пюре от кестени
250 г меко масло
3 с.л. алкохол ( ром, коняк или уиски)
За
сиропа
100 г захар
50 мл алкохол (същия като на крема)
За
глазурата
50 г натурален шоколад
Загрейте фурната на 180°С.
В една купа разбийте 4 жълтъка със захарта докато сместа побелее. Прибавете брашното,
царевичното нишесте и размекнатото масло. Разбийте докато сместа стане
хомогенна. Разбийте белтъците на твърд сняг.
Прибавете белтъците към сместа
като бъркате внимателно.
Застелете плитка тавичка с размери около 40Х25 сентиметра с хартия за
печене. Печете 8 до 10 минути до леко златист загар.
Намокрете една чиста кърпа, изцедете я и я разстелете на масата. Обърнете бисквитата
на кърпата. Деликатно отлепете хартията за печене. С помощта на кърпата навийте
бисквитата на руло. Оставете я да изстине.
Разбийте крема от кестен с мекото
масло. Прибавете алкохола.
Поставете блата на стреч фолио. Деликатно отвийте бисквитата. Сварете сироп
от 100 г захар и 150 мл вода. Оставете сиропа да изстине. Прибавете 50 мл
алкохол. С една четка разстелете 2/3 от крема върху блата. Навийте блата
пак и завийте в стреч фолиото.
Поставете бъдника на една чиния.
Разтопете 50 г натурален
шоколад. Разбийте шоколада с останалата 1/3 от крема от кестени. Покрийте с
този крем бъдника. Поставете го в
хладилника поне 12 часа.
Още веднъж огромни благодарности скъпа Сесил!
Прекрасна Коледа!
Няма коментари:
Публикуване на коментар