Бъдни вечер е сред най-любимите ми Коледни празници. Спомням си подготовката празника още когато бях мноооого мъничка.
Баба
запряташе ръкави от рано, кори за точене баница се стелеха наоколо,
боба къкреше на печката и наоколо ухаеше на топлина, на обич, на дом!
Обичам да спазвам обичаите и традициите, за мен те са извор на живота ни - бащино огнище!
Може би точно за това от както имам свое собствено семейство, съм се заела да поддържам тази малка искрица жива!
Обикновенно
прекарваме празника при родителите ми - те се забавляват с децата, аз
се забавлявам в кухнята и всички са щастливи :)
Освен всичко друго се възползвам и от "лукса" да приготвя ястията на старта печка на дърва
Винаги се стремя към поне 7 постни ястия както повелява традицията.
1. Постна содена питка
2.Зелеви сърми
3.Боб в гърне
4.Боб със зеле
5. Пълнени чушки с боб
6. Печена тиква
7. Тиквеник
А ето и как ги приготвям с минимални усилия!
Можете да допълните списъка с ошав, варено жито, картофена салата!
Започвам
с приготвянето на боба, още сутринта го слагам да се вари на бавен огън
в глинено гърне, слагам повече, за да отделя от вече сварения боб за
чушките и боба със зеле, така с един удар имате три заека, а и
количеството храна не е като за 5 дни след това !
След
като съм сменила водата два пъти, добавям една глава нарязан на ситно
лук и малко олио и оставям да се свари докато боба е готов.
Отделям за чушките / в зависимост от броя им - обикновено напълвам по една чушка на човек/
Отделям 1 черпак за боба със зеле, който приготвям в два малки глинени съда, а останалото сготвям на бобена чорбичка.
От тук следва правилното разпределяне на стъпките за приготвяне на 7 вкусни постни ястия:
1 Стъпка: Предполагам, че няма човек, който да не знае как се прави бобена чорбичка, но ще споделя как я правя аз.
В гърнето, в което е врял боба пускам една сушена чушка и добавям сол на вкус.
В
купичка със студена вода разбивам 1-2 суп. л брашно / брашното зависи
от количеството и гъстотата която искате да постигнете/, добавям червен
пипер и 100-150 мл доматен сок. Разжурквам всичко и започванм да сипвам
от топлата бобена чорбичка в купата, за да уеднаквя температурите.
Когато е достатъчно топло връщам в гърнето. Добавям сух джоджен и
оставям да къкри бавно още поне половин час.
2 Стъпка: Следващото ястие, което отнема повече време са сърмичките.
Пригответе си хубава голяма кисела зелка. Отделете по големите и здрави листа за сърмите.
Пригответе
ориза и навийте сърмичките, подредте в подходящ съд, завийте ги с едно
голямо зелево листо, добавете водичка и оставете бавно да се готвят на
печката
3 Стъпка: Към отделения за боба
със зеле сварен боб, добавете средната част на зелката нарязана на
ситно, добавете червен пипер и една люта чушчица и оставете да къкри
бавно на края на печката.
За приготвянето и се отделете поне час и половина заедно с печенето на слаб огън.
Отделете парче сурова тиква и го настържете за тквеника
5 Баница с тиква: Как да я приготвите съм описала подробно тук: https://vkuhniatanamagi.blogs pot.bg/2015/11/blog-post_41. html
Можете да използвате готови кори и вашата любима рецепта за баница.
6 Стъпка: Напълнете
чушките, след като боба е сварен им трябва много малко време за
приготвяне. Ако използвате сушени, накиснете за кратко втопла вода. Аз
изпълзвам замръзени във фризера от есента.
Овкусете отделения боб с малко черен пипер, оби
7 Стъпка: Накрая направете питката, зипечете я буквално преди да седнете на масата за да е топличка
Малко над половин кг брашно се пресява, прави се кладенче в което се слага:
5 суп. л олио,
1 суп. л. оцет,
1 чаен лъжичка сода
1 чаена л. сол,
щипка захар.
Замесва
се меко тесто, питката се слага в тавичка и се украсява подобаващо за
празника. Направете, житен клас, златен грозд, и всичко което е символ
на изобилие и плодородие!
Няма коментари:
Публикуване на коментар