понеделник, 2 януари 2017 г.

Бъдни вечер


Бъдни вечер е сред най-любимите ми Коледни празници. Спомням си подготовката празника още когато бях мноооого мъничка.
Баба запряташе ръкави от рано, кори за точене баница се стелеха наоколо, боба къкреше на печката и наоколо ухаеше на топлина, на обич, на дом!
Обичам да спазвам обичаите и традициите, за мен те са извор на живота ни - бащино огнище!

Може би точно за това от както имам свое собствено семейство, съм се заела да поддържам тази малка искрица жива!

Обикновенно прекарваме празника при родителите ми - те се забавляват с  децата, аз се забавлявам в кухнята и всички са щастливи :)
Освен всичко друго се възползвам и от "лукса" да приготвя ястията на старта печка на дърва

Винаги се стремя към поне 7 постни ястия както повелява традицията.
1. Постна содена питка
2.Зелеви сърми
3.Боб в гърне
4.Боб със зеле
5. Пълнени чушки с боб
6. Печена тиква
7. Тиквеник

А ето и как ги приготвям  с минимални усилия!

Можете да допълните списъка с ошав, варено жито, картофена салата!

Започвам с приготвянето на боба, още сутринта го слагам да се вари на бавен огън в глинено гърне, слагам повече, за да отделя от вече сварения боб за чушките и  боба със зеле, така с един удар имате три заека, а и количеството храна не е като за 5 дни след това !

След като съм сменила водата два пъти, добавям една глава нарязан на ситно лук и малко олио и оставям да се свари докато боба е готов.

Отделям за чушките / в зависимост от броя им - обикновено напълвам по една чушка на човек/
Отделям 1 черпак за боба със зеле, който приготвям в два малки глинени съда, а останалото  сготвям на бобена  чорбичка. 

От тук следва правилното разпределяне на стъпките за  приготвяне на  7 вкусни постни ястия:

1 Стъпка: Предполагам, че няма човек, който да не знае как се прави бобена чорбичка, но ще споделя как я правя аз.

В гърнето, в което е врял боба пускам една сушена чушка и добавям сол на вкус.
В купичка със студена вода разбивам 1-2 суп. л брашно / брашното зависи от количеството и гъстотата която искате да постигнете/, добавям  червен пипер и 100-150 мл доматен сок. Разжурквам всичко и започванм да сипвам от топлата бобена чорбичка в купата, за да уеднаквя температурите. Когато е достатъчно топло връщам в гърнето. Добавям сух джоджен и  оставям да къкри бавно още поне половин час.

2 Стъпка: Следващото ястие, което отнема повече време са сърмичките.
Пригответе си  хубава голяма кисела зелка. Отделете по големите и здрави листа за сърмите.
Пригответе ориза и навийте сърмичките, подредте в подходящ съд, завийте ги с  едно голямо зелево листо, добавете водичка и оставете бавно да се готвят на печката

3 Стъпка: Към отделения за боба със зеле сварен боб,  добавете средната част на зелката нарязана на ситно, добавете червен пипер и една люта чушчица и оставете да къкри бавно на края на печката.

4 Стъпка: Тук е времето да почистите тиквата и  да я мушнете във фурната с малко вода и захар.
За приготвянето и се отделете поне час и половина заедно с печенето на слаб огън.
Отделете парче сурова тиква и го настържете за тквеника

5 Баница с тиква: Как да я приготвите съм описала подробно тук:  https://vkuhniatanamagi.blogspot.bg/2015/11/blog-post_41.html

Можете да използвате готови кори и вашата любима рецепта за баница.

6 Стъпка: Напълнете чушките, след като боба е сварен им трябва много малко време за приготвяне. Ако използвате сушени, накиснете за кратко втопла вода. Аз изпълзвам замръзени във фризера от есента.
Овкусете отделения боб с малко черен пипер, оби

7 Стъпка: Накрая направете питката, зипечете я буквално преди да седнете на масата за да е топличка

Малко над половин кг брашно се пресява, прави се кладенче в което се слага:
5 суп. л олио,
1 суп. л. оцет, 
1 чаен лъжичка сода
1 чаена л. сол, 
щипка захар.
Замесва се меко тесто, питката се слага в тавичка и се украсява подобаващо за празника. Направете, житен клас, златен грозд, и всичко което е символ на изобилие и плодородие!
Най- важното е да приготвите всичко с любов и добри помощници!