Тази година направих една малко по нестандартна баклава, която обаче се оказа невероятно вкусна.
Основната причина за рецептата е останалите ми 4 бр белтъци, които трябваше да оползотворя.
Така
си спомних онзи вкус на целувките с орехи от едно време, но никак нямах
време да се занимавам с това, ето затова реших да добавя тази
невероятна целувчена плънка към моята баклавичка!
Необходими са Ви:
1 пакет фини кори
За Плънката:
4 белтъка от големи яйца
250 гр фина кристална захар
2 чаени чаши ситно смляни орехи
125 гр. масло
За сиропа:
1 литър вода
800 захар / ако обичате по сладкото сложете 1 кг./
малко настъргана лимонова кора
Оставете малко от единия белтък за намазване.
Разбийте белтъците и захарта докато станат на пяна, добавете орехите и разбъркайте внимателно.
Подмажете
тавата с масло, сложете 2 кори, добавете от белтъчната смес да покрие
корите и повторете това докато белтъците Ви свършат.
При мен се получиха 3 бр. белтъчни слоя.
Най - отгоре завършете с две кори, нарежете на подходящи парчета, намажете с разбития с вилица белтък и разпределете маслото на малки парченца.
Печете в загрята фурна на 150 градуса.
Белтъците трябва да са изпечени и да се подават между корите като целувки :)
Пригответе захарния и сироп и залейте баклавата, като винаги спазвате баланса топла баклава - студен сироп или обратното!
Няма коментари:
Публикуване на коментар