сряда, 4 януари 2017 г.

Коледен сладкиш

Нещо свежо и сладичко, с аромат на Коледа и канела!!!

За плодовата смес:
1 настъргана ябълка
шепа стафиди
шепа орехи
кората на един портокал
1 чаена лъжичка настърган джинджифил
1 суп.л. мед
канела
50 мл. червен ароматен ром

Сложете всичко в купа, разбъркайте и оставете на хладно докато забъркате кексовото тесто

За кексовото тесто
4 яйца
200 гр. кисело мляко + 1 кафяна лъжичка сода
150 гр. олио
200 гр кафява захар
250 - 300 гр. брашно

За шоколадовия ганаш
100 мл сладкарска сметана
100гр шоколад


Яйцата се разбъркват с миксер, добавя се олиото и  захарта, накрая млякото с угасената в него сода.
Постепенно се добавя брашното.
В забърканото тесто се изисипват плодовата смес и се пече на 180 градуса в тавичка постлана с готварска хартия и леко подмазана с масло.

За ганаша  -загрейте сметаната на водна баня и добавете начупения шоколад, бъркайте докато се разтопи.

След като сладкиша е готов,  надупчете с клечка за зъби и полейте с ганаша

Украсете със свежи плодове и  просто му се насладете!

Прекрасни празници