четвъртък, 16 юли 2015 г.

Френска селска торта

Лека, нежна и деликатна, така бих я определила! Изключително подходящ десерт през лятото.
След като сварихме сладкото от боровинки, каво друго ми оставяше освен да го пъна в лятно и  изкусително десертче, а именно френската селска торта :)

 Продукти за блатовете
1 яйце
150 гр. захар
1 суп. л. мед
1 чаена л. сода за хляб,
200 мл прясно мляко
50 гр. масло
около 500 гр бяло брашно

Разбийте с миксер, яйцата и захарта, добавете меда, , маслото, содата и прясното мляко, и получената смес сложете на слаб котлон да заври
След като леко започне да се сгъстява, махнете от котлона, добавете брашното и бъркайте

Изсипете на плота и месете за да се получи меко еластично тесто.
Разделете ба топчета  и разточете с дебелина 3-4 мм. Изпичат се в загрята фурна на 180 градуса за около 10 мин на всеки блат.
От сместа се получават 7- 8 блата за тавичка 28 см или 9-10 за 24 см., ако не успеете да разточите идеална кръгла форма, просто ги изрежете.
Обикновено за тортата се използват 5 пласта.
Важно е  да омесите тестото и разточите блатовете още докато са топли, така стават по-меки и  вкусни.

Получавате купчинка златисти  тънки блатове, които са готови за тортичката
За крема използвах:
400 гр. заквасена сметана
400 гр. кисело мляко 4,5 %
5 суп. л пудра захар
5 суп. л сладко от боровинки

Всичко се обърква добре
Тортата се сглобява, като се редуват блат и от крема. накрая се поръсва обилно с орехи.



Няма коментари:

Публикуване на коментар