Няма как сезона тиквичките е, и те неизменно присъстват на трапезата ни всяка седмица. Много ги обичаме и съм правила какви ли не експерименти с тях.
Не за първи път правя тиквени кюфтенца, но за първи път, ги изпекох във фурната, и станаха чудесни.
Умишлено ги направих по-тънички, и станаха леко хрупкави, децата ги хапваха буквално като чипс.
Освен всичко друго стават значително лесно и бързо.
Около 2 кг. тиквички
2 яйца
250 гр. краве сирене
една връзка копър
1 връзка пресен лук
1 стрък пресен чесън
малко кимион
Тиквичките, лука, чесъна и копъра пуснах на блендера и след като всичко беше смяло, оставих за около 2 часа в по голяма тава под наклон. Няма да е преувеличено ако кажа че отпуснаха над 500 мл вода. Махнете я и добавете, яйцата и натрошеното сирене, и поръсете с малко кимион
Всичко това разбъркайте добре
За панировката:
Пшеничено брашно
царевичен грис
кимион
1/2 пакетче бакпулвер /или 5 грама/
малко червен пипер за по златист цвят
Всичко се смесва добре.
Оформете малки топченца от тиквената смес и оваляйте в панировката
Сложете в тавата, върху хартия за печене и притеснете
Ако обичате по меки и сочни кюфтенца, не ги притискайте много, за да останат по - дебели.
Полейте отгоре с малко олио и изпечете
Направете си млечно, чесново сосче за още повече разкош
Признавам си не издържах и на половината сложих по едно малко парченце пушено сирене , преди да извадя от фурната.Тук може да експериемнтирате с кашкавал, топено или пушено сирене
Но дори без нищо, пак са достатъчно вкусни!
Няма коментари:
Публикуване на коментар