Напоследък съм се завладяна от френска вълна, ретро снимки и ... такива неща :), които запълват свободното ми време :)
В тази връзка реших да приготвя този галещ небцето пай. Относно произхода му могат да се появят доста разногласия, но.. аз го причислявам към френската кухня.
И така кухнята ми беше допълнена с тези френски изкушения
които се превърнаха в киш, галет, две приятни вечери, и създадоха достатъчно емоции... но спирам да се отклонявам и преминавам направо към рецептата.
За тестото
250 гр брашно
125 гр масло
50 мл вода,
Замесва се меко тесто и се оставя в хладилник за около половин час,след това се разстила се във формата за печене, надупчва се с вилица и отново в хладилника за 10 мин. През това време можете да загреете фурната на 180 градуса и да го пъхнете направо от хладилника във фурната за около 25 мин.
Докато тестото се пече, се заемете с плънката:
4 яйца
200 мл. прясно мляко
100 мл готварска сметана
200 гр шунка
половината парче от френското сирене
100 гр. прясно козе сирене
мащерка
Яйцата, млякото, сметаната и мащерката се разбиват с миксер. Върху изпечената кора се поръсва нарязаната на кубчета шунка, и се разпределят сирената, след което се залива с яйчената смес
Пече се за около 40 мин на 160 градуса.
Изключително деликатен и приятен вкус, подходящ за вечеря в топлите дни, особено в комбинация с чаша охладено вино!
Хапвате и се пренасяте в Париж :)
На чудесна вълна си, Маги! Не съм опитвала Киш Лорен, но никога не е късно да пробвам :)
ОтговорИзтриванеКокона, и аз наистина бях изненадана от резултата, но определено си заслужава да се направи, бих казала дори, че като изстине на мен ми хареса още повече :) а в тези жеги, това е идеална вечеря!
ОтговорИзтриване