вторник, 8 ноември 2016 г.

Баница с тиква

Обожавам баница с тиква, и въпреки че в къщи я хапваме само половината семейство, не пропускам възможност да си я направя.
Този път исках да се превърне по скоро в десерт, отколкото в баничка, затова доста импровизирах с продуктите

1 пакет кори за баница
1 чаена чаша смлени лешници / можете да използвате и орехи/
4 чаени чаши настъргана тиква 
100 грама кафява захар /тя зависи от сладостта на тиквата Ви/
1 суп. л. мед
1 суп. л. червен ром  Капитан Фред - използвам именно него заради аромата му
щипка канела
1 пакет масло
100 мл олио

Олиото  и половината масло се загряват на котлона, към тях се добавя тиквата, като не прекъснато се разбърква, оставя се така на слаб котлон за 4-5 минути, добавят се захарта и медът, разбърква се докато се разтопят. Котлона се спира и  се добавят ядките, канелата и рома. Отново всичко се разбърква и се оставя на 10 минуто, докато съставките поемат ароматите си.

Корите се навиват една по една, и се подреждат плътно в тавичката.
След като всички кори са навити, отгоре се разпределят парченцата останало масло.
Пече се в умерена фурна, докато се зачерви!