Чомлека е традиционно ястие от Пиринския край, обикновено се приготвя с глинен съд на бавна температура за няколко часа, целта е месото да започне да се разпада и всички съставки да поемат от ароматите си.
Ако искате да пробвате моята не традиционна рецепта, вдъхновена от прекрасна тиква, която няколко дни ми с усмихва насреща, няма да съжалявате!
Необходими продукти:
една средно голяма тиква
1 свински джолан
4 средни картофа
глава лук
скилидка чесън
шепа грах
1 зелен чушка
1 червена чушка
200 мл вино
дафинов лист
няколко зърна черен пипер
сол на вкус
мазнина около 150 мл.
Олиото се загрява в него за кратко се изпържват лука, чесъна, чушките, граха и картофа, добавя се нарязаното на кубчета месо и се маха от котлона, добавят се дафиновия лист, черния пипер и се посолява на вкус, накрая се изсипва виното, сместа се разбърква добре и се напълва в издълбаната тиква, отгоре се покрива с капачето и се увива във фолио.
Слага се в загрята фурна, която след 12-20 минути се намаля на 160 до 180 градуса и така се пече около 1,5 часа до 2.
Тиквата позволява на продуктите да се задушат и да поемат всичките си аромати, като в същото време отпуска от своя сладникав вкус!
Остава Ви само да си налеете чаша хубаво вино
Няма коментари:
Публикуване на коментар