сряда, 9 ноември 2016 г.

Чомлек в тиква

Чомлека е традиционно ястие от Пиринския край, обикновено се приготвя  с глинен съд на бавна температура за няколко часа, целта е месото да започне да се разпада и  всички съставки да поемат от ароматите си.

Ако искате да пробвате моята не традиционна рецепта, вдъхновена от прекрасна тиква, която няколко дни ми с усмихва насреща, няма да съжалявате!

Необходими продукти:
една средно голяма тиква
1 свински джолан
4 средни картофа
глава лук
скилидка чесън
шепа грах
1 зелен чушка
1 червена чушка
200 мл вино
дафинов лист
 няколко зърна черен пипер
сол на вкус
мазнина около 150 мл.

Олиото се загрява в него за кратко се изпържват лука, чесъна, чушките, граха и картофа, добавя се нарязаното на кубчета месо и се маха от котлона, добавят се дафиновия лист, черния пипер и се посолява на вкус, накрая се изсипва виното, сместа се разбърква добре и се напълва в издълбаната тиква, отгоре се покрива с капачето и се увива във фолио.
Слага се в загрята фурна, която след 12-20 минути се намаля на 160 до 180 градуса и така се пече около 1,5 часа до 2.

Тиквата позволява на продуктите да се задушат и да поемат всичките си аромати, като в същото време отпуска от своя сладникав вкус!

Остава Ви само да си налеете чаша хубаво вино

Няма коментари:

Публикуване на коментар