неделя, 24 май 2015 г.

Галет, изпечен в сач

Обожавам вкуса на ястия приготвени в глиненни и керамични съдове ... ето така ме застигна тази приумица. 
Правила съм какво ли не в сача, и се зачудих какъв ли ще е резултата на  ефирно френско ястие, пречупено през българската традиционна кухня.
Мога да кажа само че резултата е перфектен!

Използвах рецептата за маслено тесто на Петя, което винаги дава отлични резултати.

250 гр брашно
125 гр масло
50 мл вода
1ч.л. захар
1ч.л. сол

Изсипах брашното на плота, и  нарязах в него студеното масло, добавих водата , солта и захарта и започнах да меся, докато маслото се разтопи от топлината на ръцете и се получи меко тесто. Тестото разстелих в сача.

 За плънката
1 тиквичка
1 глава лук
100 гр козе сирене
1 домат
пресен босилек.
1 ч.л. галета

В малко олио запържих нарязаната на кръгчета тиквичка за около 2 мин от страна, след това добавих и лука и изчаках леко да се карамелизира. Разпределих сместа върху тестото
Върху нея разпределих сиренето и доматите, поръсих с босилек и съвсем малко сол
завих краищата на галета, и поръсих с 1 чаена лъжичка галета, тъй като доматите бяха доста воднисти.
Изпече се около 30 мин на 190 градуса

.. и стана невероятно вкусен!
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар