четвъртък, 7 май 2015 г.

Печено гергьовско агне

Гергьовден е един от последните пролетни празници, които буди в мен много топлина, спомени за детството и  безброй незабравими преживявания -от малка, че и до днес :)
Затова реших да Ви покажа как го празнуваме ние и  пълненото печено агънце, което приготвяме.



В село Дъбене - селцето в което съм отраснала, този празник е сред на уважаваните, свързан с редица традиции и обичай. 
Още рано сутринта вратите се закичват със здравец и цъфнали пролетни цветя.
Започваме с най - важната част за празника - приготвянето на печеното агънце. Във всяка къща се приготвя такова, във старите глинени пещи на двора, така че между 12:00 и  13:00 часа ако се разходите по улиците, неустоимия аромат на печено ще ви лъха от всякъде :)

Мъжете в семейството стават още в ранни зори преди изгрев слънце за да подготвят пещта за печенето.


Всяко семейство има своята рецепта за приготвяне, някой го пекат цяло няко на порции, някой го пълнят, други приготвят отделно дроб сърма. В нашето семейство, агънцето се пълни с плънка от ориз и дреболийки, и се изпича цяло заобиколено от сосчето което пуска.

Оризовата плънка приготвяме предварително, като в нея добавяме агнешките дреболийки пресен лук, кимион, малко черен и  червен пипер и много пресен джоджен.


С тази смес се напълва агънцето, намазва се обилно с масло и малко червен пипер за приятна коричка, долива се вода, покрива се с фолио и е готово да се пъхне в опалената пещ!
 Пещта се затваря, запечатва се с глина и  се оставя
 След четири часа вътре при отварянето на капака на пещта, аромата на печено агнешко е несравним!!!

Трябва Ви само топла семейна атмосфера, приятна компания и много настроение. 
Весел празник на Всички!!!

2 коментара:

  1. Прекрасно предложение!
    Изглежда страхотно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Ви много, и е също толкова вкусно бих пожелала на всеки да го опита.

    ОтговорИзтриване