За първи път през живота си правя сирене, и дали е от късмета на начинаещия не знам, но се получи повече от перфектно!
Като
за проба започнах с 1,5 л прясно мляко, което се сварява до кипване.
оттегля се от котлона и се оставя да се охлади до 40 градуса , добавя
се маята, аз сложих 7 капки, но на всяка опаковка си има инструкция,
така че се съобразете с нея.
Оставя се за около час и половина , когато го погледнете ще видите че сте получили смес наподобяваща гъсто кисело мляко.
Нарязва се с остър нож и се оставя още 10 минути за да се отдели водата.
Сместа
се изсипва в тензух, или като в моя случай в сито за брашно, постлано с
марля.
Оставя се да се отцеди. Пред първия 1 час го разбърках два пъти,
и оставих покрито с капак и тежест от 1 л върху него за цяла нощ.
А после получавате този разкош!
Няма коментари:
Публикуване на коментар