сряда, 7 юни 2017 г.

Прясно краве сирене


За първи път през живота си правя сирене, и дали е от късмета на начинаещия не знам, но се получи повече от перфектно!
 
Като за проба започнах с 1,5 л прясно мляко, което се сварява до кипване. оттегля се от котлона  и се оставя да се охлади до 40 градуса , добавя се маята, аз сложих 7 капки, но на всяка опаковка си има инструкция, така че се съобразете с нея.
Оставя се за около час и половина , когато го погледнете ще видите че сте получили смес наподобяваща гъсто кисело мляко.

Нарязва се с остър нож и се оставя още 10 минути за да се отдели водата.

Сместа се изсипва в тензух, или като в моя случай в сито за брашно, постлано с марля.
Оставя се да се отцеди. Пред първия 1 час го разбърках два пъти,
 и оставих покрито с капак и тежест от 1 л върху него за цяла нощ.

А после получавате този разкош!