четвъртък, 22 юни 2017 г.

Лозови сърми със стафиди

Ако не сте пробвали да направите лозовите сърмички по този начин, непременно опитайте.

От няколко години в зелените  сърмички добавям и шепа стафиди, леко сладникави вкус ги допълва идеално.

Лозовите листенца измивам добре с топла вода.

За плънката:
1/2 глава лук нарязан на много ситно
100-150 мл олио
200 гр. ориз
500 мл вода
шепа стафиди
сол, кимион и малко червен пипер за овкусяване
1 лимон

Олиото се загрява и се добавя лука за а се задуши, след това се прибавя и ориза, подправя се с червения  пипер и кимиона, посолява се на вкус и се добавя водата.
Щом закъкри се сипват стафидите. Оставя  се докато ориза поеме водата. Оставя се леко да се охлади и се изстисква сока от половин лимон. Разбърква се добре и се оформят сърмичките.

Подреждат се в тава,леко се поливат с олио и вода до средата на сърмите, отгоре се нареждат резенчета лимон и се изпичат.