Ако не сте пробвали да направите лозовите сърмички по този начин, непременно опитайте.
От няколко години в зелените сърмички добавям и шепа стафиди, леко сладникави вкус ги допълва идеално.
Лозовите листенца измивам добре с топла вода.
За плънката:
1/2 глава лук нарязан на много ситно
100-150 мл олио
200 гр. ориз
500 мл вода
шепа стафиди
сол, кимион и малко червен пипер за овкусяване
1 лимон
Олиото се загрява и се добавя лука за а се задуши, след това се прибавя и ориза, подправя се с червения пипер и кимиона, посолява се на вкус и се добавя водата.
Щом закъкри се сипват стафидите. Оставя се докато ориза поеме водата. Оставя се леко да се охлади и се изстисква сока от половин лимон. Разбърква се добре и се оформят сърмичките.
Подреждат се в тава,леко се поливат с олио и вода до средата на сърмите, отгоре се нареждат резенчета лимон и се изпичат.
Няма коментари:
Публикуване на коментар