четвъртък, 15 юни 2017 г.

Мед от борови връхчета

Боров мед или борово сладко, като и да го наречем е еднакво вкусно, с невероятен аромат, които те пренася в борова гора.

Поредната порция от поредицата "Да затворим лятото  в бурканче"

Обожаваме да се разхождаме сред природата, с цялото семейство, да си правим дълги пикници, да се радваме на всяка частичка от красота на България, и не пропускам възможността да си набавя от даровете на гората,  зелени шишарки, шепа пресен киселец, борови връхчета разпръскващи аромата си!
Точно те са причина за днешната публикация;

125 бр борови връхчета с дължина 5-10 см
2-10 зелени шишарки
1,250 гр кафява захар
1 пакетче лимонтозу

Връхчетата и шишарките се измиват и се заливат  с 3 л. вода, слагат се на котлона и щом кипнат котлона се намаля, така че да врат спокойно, докато течността остане на половина,.
Сместа се прецежда в нова тенджера, добавя се захарта бърка се докато се разтопи и се оставя на слаб огън докато получите желаната гъстота, преди да махнете от котлона добавете лимонтозуто.
Изсипете горещо в буркани, затворете и обърнете с капачето надолу за да вакумират. После им се насладете, подлаждайте чая си в студените зимни вечери, добавяйте към сладкиши, давайте на децата при кашлица.