Вече е почти края на юни, а аз все още не съм намерила време да разкажа за тази традиционна агнешка супа, която се приготвя за Гергьовден в Дъбене - селцето в което съм отраснала, така я приготвяше баба ми, и все още се приготвя по този начин в къщи, в деня след Гергьовден.
Вече съм споделяла рецептата за печеното
https://vkuhniatanamagi.blogspot.bg/2015/05/blog-post_7.html
и всички свързани с него традиции и ритуали.
След като агнето се изпече, в тавата остава доста чорбичка, която е отпуснало. Именно тя служи за основа на нашата супа.
Обикновено се приготвя на око, но ще се опитам да пресъздам рецептата с точни количества.
1 л. от отпуснатия от агнето сос
1 л. вода
200 г ориз
1 връзка пресен лук
1 връзка джоджен
2 стръка пресен чесън
Месо от изпечено агънце нарязано на ситно.
Бульона се разрежда с водата, иначе е доста мазен, и се слага да заври, към него се добавя ориза, щом ориза е почти готов, се добавят нарязаните чесън, лук и джоджен, и месото, подправя се със сол и черен пипер на вкус и се оставя да поври на тих огън още 10 минути.
След това Ви остава да си я хапнете, топла и вкусна!
Няма коментари:
Публикуване на коментар