понеделник, 7 август 2017 г.

Кетчуп

Домашен, истински, от слънчеви домати ...

точно такъв какъвто си го спомням от детството ми, изрових една рецепта от бабиния тефтер, спомням си дългите лета на село при баба, бяхме, големи, изпълнени с трепети и безкрайни емоции....
беше много модерно сред бабите тогава да се прави кетчуп, точно от тогава е тази рецепта, лятна и слънчева!

5 литра доматен сок
1 пакет черен пипер
1 пакет кимион
1 кафяна лъжичка индийско орехче
100 гр захар /  в бабината рецепта бяха 200 гр, но ми се стори доста и намалих на половина/
100 гр сол 
 /  В рецептата имаше и 200 гр. оцет, които също не сложих/

Сложете на бавен огън сока да се изварява, след като се редуцира на половина, добавете  подправките и продължете да бъркате още 10 минути на слаб огън, налейте топло в шишетата и  стерилизирайте за 10 минути.

А децата са просто възхитени!