сряда, 9 август 2017 г.

Малки френски селски торти със сладолед

За лятото Ви предлагам една интерпретация на френската селска торта -  


Свежа и разхлаждаща с вкус на СЛАДОООЛЕЕЕД

Как да си напарите оригинална френска селска торта или малките блатове  за днешните тортички вижте тук: https://vkuhniatanamagi.blogspot.bg/2015/07/blog-post_62.html

Оформете и изпечете малки блатове  с диаметър 10 см:
Продукти за блатовете 1 яйце 150 гр. захар 1 суп. л. мед 1 чаена л. сода за хляб, 200 мл прясно мляко 50 гр. масло около 500 гр бяло брашно
Разбийте с миксер, яйцата и захарта, добавете меда, , маслото, содата и прясното мляко, и получената смес сложете на слаб котлон да заври
След като леко започне да се сгъстява, махнете от котлона, добавете брашното и бъркайте

Изсипете на плота и месете за да се получи меко еластично тесто.
Разделете ба топчета  и разточете с дебелина 3-4 мм. Изпичат се в загрята фурна на 180 градуса за около 10 мин на всеки блат.
От сместа се получават 7- 8 блата за тавичка 28 см или 9-10 за 24 см., ако не успеете да разточите идеална кръгла форма, просто ги изрежете.
Обикновено за тортата се използват 5 пласта.
Важно е  да омесите тестото и разточите блатовете още докато са топли, така стават по-меки и  вкусни.


Направете  крем от:
400 гр. заквасена сметана
настъргана кора от 1/2 лайм
1 суп. л пудра захар
пресни малини и боровинки

Сглобете тортичките като използвате 3 блата.
Украсете с шоколадов сладолед  и  плодове