събота, 15 октомври 2016 г.

Печена кокошка


Няма нищо по хубаво от домашно отгледаното месо.
 
Често пъти обаче то е по - жилаво и се налага допълнително мариноване за да постигнем желания вкус.

Ето така приготвих тази домашна кокошчица

1 Кокошка, моята беше 1,8 кг

За марината:
300 мл бяло вино
3 суп. л. балсамов оцет
сол на вкус
няколко зърна черен пипер


Кокошчицата се пробива на с върха на ножа  на  всеки 4-5 см2, намазва обилно  с марината Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилника за 24 часа.

Когато е готова за печене, сложете в тавата поръсете с малко червен пипер. Моята кокошчица беше доста мазничка така, че едно парче от собствената и мазнина оставих отгоре за да се  разтопява и да не се изсушава докато се пече.
Ако нямате такава, можете да сложете парченца масло.
Вече е готова да се пъхне във фурната. Аз лично я обградих с картофки, една цяла глава лук, а вътре я напълних с  цели печурки.
 
Така завита под един лист фолио се пече около 2 часа в загрята на 200 градуса фурна.