Обичам топлите есенни уикенди, идеална
възможност да се прекараш времето си навън с любимите ти хора, а защо
не и да се възползваш от изобилните дарове на природата.
Отдавна
се бях заканила да направя сироп от шипки - изключително богат на
витамин С и полезен според мен, идеален за зимните дни и за повишаване
на имунитета на децата.
Повечето
от билкарите я наричат „Царицата на билките“. Това се дължи на високото
съдържание на витамин С, каротин (провитамин А), ликопен, пектин,
витамини В1 и В2, РР, К. По съдържанието си на витамин С шипковия плод
няма аналог. Съдържанието на минерали и елементи като калий, магнезий,
натрий, калций и фосфор в шипката е много по-високо отколкото в много
плодове и зеленчуци.
Уникалната
комбинация от витамин С и останалите съставки в плодовете на шипката
стимулира образуването на червени кръвни клетки, повишава
работоспособността и засилва съпротивителните сили на организма. Затова
се препоръчва на болни от диабет, анемии, умствена и физическа преумора,
простудни заболявания, авитаминози.
Плодовете
на шипката (Rosa canina) са широко използвани и от народната медицина
от векове. В различните страни са прилагани за лечение на най-различни
заболявания. В Китай – като средство, нормализиращо храносмилането и
против глисти. В Тибет- при неврастении, артеросклероза, бъбречни
заболявания. В Русия- при камъни в бъбреците, чернодробни заболявания,
при язви, гастрити и колити.
В
традиционната българска медицина плодовете от шипка се използват като
високовитаминен източник, за повишаване защитните сили на организма,
особено в късна есен, зимата и ранна пролет. Смята се, че шипката е
особено полезна за укрепване на сърцето и кръвоносната система. Заради
съдържанието на пектини и танини народната медицина използва шипката при
стомашно-чревни и бронхиални заболявания.
Основното от което се вълнувах беше как да извлека повече полезни съставки от тях.
Идеята за чай винаги е вариант, но все пак ми се искаше нещо по разлино, което да мога да включвам към вечерното меню.
И така:
около 2 кг прясно набрани шипки
2 л. вода
500 гр.кафява захара
Шипките
се почистват добре, след което се минават през блендера, но без да се
смилат напълно. и се заливат със студената вода, оставят се на студено
поне за 6-8 часа, аз оставих за 24 часа в хладилика.
В
тенджера се слага захарта и се прецежда през тензух шипковия сок,
оставя се да заври. Имайте предвид, че когато течноста заври се отделя
огромно количество пяна, поне 4-5 пъти повече от обема на течността,
така че изберете по-голяма тенджера.
След като захарта се
разтопи и пяната спадне /отнема около 20-25 минути/ дръпнете от котлона и
затворете в сухи бутилки. Обърнете с капачките надолу за половин час
за да вакумира.
Тук е мястото да си призная, че освен в шишенца напълних и две пликчета за лед, които замразих във фризера.
На другия ден забелязах че по гъстата част от сиропа се е утаила на дъното, така че преди употреба, заклатете добре :)
Вероятно по съшата технологи но с малко повече захар и ратене би се получило чудесно сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар