събота, 15 октомври 2016 г.

Маслен пай със смокини

Една стара изпитана рецепта от тефтера на мама, която освен че е изключително вкусна, просто се топи в устата.

26 суп. л. брашно
1ч. ч неразтопена мас +  5 суп. л  олио /можете да замените с масло, но със сигурност няма да постигнете същата текстура на тестото и вкус/
1 яйце
1 чаена чаша захар
1 пакетче амонячна сода
щипка ванилия

Замесва се меко тесто, разпределя се на дъното на тава с незалепващо покритие, като се оставя малко парче от тестото за ураса отгоре. Запича за 10 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
 
Изважда се от фурната и се изсипва 1 бурканче /300 гр./ сладко от смокини а с останалото тетсо можете да нсатържите отгоре, да оформите като пай или да използвате въображението си!