понеделник, 24 април 2017 г.

Париж Брест с дъх на теменужки

Отдавна исках да направя тази торта!


И тази година, когато видях нацъфтелите теменужки,  в съзнанието ми избухна идеята за  "Теменужен Париж" - непременно трябваше да направя тортата и то не как да е а точно с теменужки.

Набрах шепи цветчета, които киснах 1 час в студена вода -  е аромата който и предадоха не беше това което исках, но пък бях направила каквото си наумих

След което нова шепичка теменужки отиде за 1 час в студено прясно мляко от което щеше да се получи крема за тората.

За пареното тесто:
1 ч.ч /250 мл/ теменужена вода
1/2 пакетче масло 
щипка сол
1 ванилия
200 гр брашно
3 яйца

Водата се кипва, добавя се солта и маслото, след това наведнъж се изсипва брашното и се бърка с дървена лъжица, докато започне да се отлепя от стените на съда. Оставя се настрани да изстине малко, след това постепенно започват да се добавят едно по едно яйцата, бърка се докато се усвоят от тестото

Готовото тесто се поставя в пош и се шприцова в кръгла форма  каквато искате да има тортата
Пече се в умерена фурна докато порозовее.

Не се вади веднага от фурната за да не спадне.

За крема:
500 мл теменужено прясно мляко
2 яйца
2 суп. л царевично брашно
ванилия
Млякото се загрява, добавят се на тънка струя  качшичката от разбити яйца, брашно и малко студено мляко. Бърка се непрекъснато докато се сгъсти.

За захаросаните теменужки:

Почистените и добре измити цветчета се намазват леко с четка  с разбити белтъци и се поръсват с пудра захар.
Оставят се на проветриво място да се изсушат.

Готовия блат леко се разделя на две, по средата се поставя крема, поръсва се леко с пудра захар, а т отгоре... просто небрежно разпръснете от захаросаните теменужки!






Няма коментари:

Публикуване на коментар