понеделник, 10 април 2017 г.

Торта "Цветница" с канелени блатове

Цветница е от най - любимите ми празници!

Моят имен ден, няма как да не си доставя удоволствието да прекарам няколко мига в кухнята създавайки моята торта!

Нежни блатове с аромат на канела, шоколад и идеалното допълнение от аромата на цъфналите пролетни цветя!

За блатовете:
3 яйца
200 гр захар
100 мл олио
200 гр. брашно
1бакпулвер
щипка канела

Продуктите се разбъркват с миксер като се добавят в описаната последователност, сместа се изсипва в подмазана тава с диаметър 24 см и се пече на 180 градуса.

За шоколадовия крем между блатовете

100 гр натурален шоколад
200 гр прясно мляко
100 гр захар
100 мл вода
1 суп. л царевично нишесте

Млякото се загрява със захарта, добавя се натрошения шоколад и се бърка, докато захарта и шоколада се разтопят.
Нишестето се разтваря в студената вода и се  добавя към топлото мляко, бърка се докато се получи не много гъст крем.

 За овлажняване на блатовете:
150 мл прясно мляко+1 щипка канела
Изпечения блат се разделя на 3 равни част, всяка от които се сиропират с  млякото с канела.

Тортата се сглобява, като между блатовете се разпределя шоколадовия крем.

Оставете малка част за декорация отгоре.

За измазване на тортата:
400 гр заквасена сметана
200 гр. рикота
2 суп. л. пудра захар
Оставете да престои поне 6 часа в хладилника