неделя, 27 март 2016 г.

Богата чорба от коприва

Когато видях зеленината в в градината на майка ми, и свежите копривени връхчета, показали се до оградата, първото с което се захванах, беше да я обера и да я пъхна в тенджерката за вкусна копривена супа.

Твърдо не ми се спазваха никакви рецепти и познати комбинации.
... и така ръководейки се само от цветове и аромати се получи тази вкусна чорбичка!

Приблизителните количества които са Ви необходими:
2 шепи пресни копривени връхчета
връзка копър
половин стрък праз
100 мл. доматен сок
1 шепа ориз
100 мл олио
малко червен пипер

За застройката
1 жълтък
2 суп. л. кисело мляко

Копривата е измива добре и  се нарязва  на дребни парченца.
Олиото се за загрява, добавя се наситнения праз, ориза и червения пипер. Долива се около  половин литър вода и доматения сок, щом заври, вътре се пуска и копривата.
Сварява се докато ориза стане готов.  Посолява се на вкус и  се добавя копъра.
Сваля се от котлона.
Жълтъка и киселото мляко се разбиват в дълбока купа, добавя се по малко то топлата супа към тях и се разбърква за да се темперират, след което всичко се връща в тенджерата при супата и се  разбърква добре.

Истинска пролетна вкусотийка!
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар