вторник, 1 март 2016 г.

Домашна гранола

Толкова бърза и лесна за приготвяне, и изключително вкусна!

Идеално допълнение към  дневната Ви порция мляко и  един чудесен заместител на така популярните от рекламите зърнени блокчета.
Преди време бях попаднала на идея за домашна гранола в едно списание, от тогава няколко пъти експериментирам с рецептата. 
Обичам да придавам моя привкус на всичко приготвено, това което се харесва в къщи е основния източник на вдъхновението ми!

Хубавото в тази рецепта е, че винаги можете да импровизирате с наличните ядки и сушени плодове, с които разполагате.
За моята домашна гранола  използвах:
100 гр овесени ядки
100 грама орехи
100 гр лешници
100 гр. ленено семе
1 суп. л. стафиди
1 суп. л. сусам
2 суп. л. сушени червени боровинки
2 соп. л. мед - течен
2 суп. л. сладко от портокалови корички / само течната част/
1 суп. л. олио

Тук е мястото да кажа, че сладкото може изцяло да се замени с мед , а количеството му да се регулира спрямо вкусовите Ви предпочитания.

Аз забърквам всички продукти на куп, докато се поучи лепкава плодово-ядкова  каша
Когато всичко е разбъркано, разстелете в тавичка върху хартия за печене
Запечете в загрята фурна за 10-12 минути.

Ако искате да имате оформени блокчета, разрежете с нож докато е още топло, в началото е лепкаво, но след като изстине се получава вкусни десертчета, които можете дори да пъхнете в ученическата кутийка за храна :)
... или да полеете с хубаво кисело мляко!