неделя, 31 януари 2016 г.

Пълнени картофи на фурна със сметанова заливка

Любимите на децата пълнени картофки на фурна


и най - хубавото е, че с плънката можете да импровизирате винаги според наличностите  в хладилника.

4 големи картофа се измиват добре, надупчват се на няколко места с вилица и се сваряват.
След което се разполовяват и се издълбават внимателно с лъжица

Сърцевината ще ви трябва за плънката

За плънката:
1 глава лук нарязан много на ситно
1 голям настърган морков
100 гр. бабекова кайма
50 гр. масло+ 1 суп. л. олио

Олиото се загрява добавя се маслото  след кат се разтопи в него за задушават лука и моркова, добавя се каймата  и се сипва 150 мл топла вода, оставя се похлупено на бавен огън, за да се се задушат добре всички продукти. Когато водата се изпари  се добавя намачканата сърцевина от сварените картофи,
разбърква се добре и с това се напълват картофките.

Слагат се загрята фурна за 15-20 минути за да се запекат.
 
През това време пригответе заливката:
В  тиган, разтопете  около 30 гр. масло
добавете 100 мл прясно мляко
100мл готварска сметана
1 малко парче бяо саламурено сирене натрошено на сино 
и  50 гр. сирене чедър

Разбъркайте, оставете на слаб огън докато сирената се разтопят.


С тази смес полейте веки от запечените вече картофи, върнете във фурната за още 5 мин. и сервирайте!