И така разлистих старите тефтери на майка ми и го открих, запазено върху пожълтялата вече хартия ...
Ще напиша съставките и грамажите които използвах аз, защото сега едва ли намерите
" ... за 5 стотинки мая..."
Около 600 - 700 грама брашно
1/2 кофичка кисело мляко
1 кубче мая, разтворено в 250 мл. хладко мляко
1с. л. захар
1суп. л. сол
1 чаена лъжичка сода за хляб
3 суп. л. олио
1суп. л. оцет
Замесва се меко тесто. Тази част която ще ползвате веднага се отделя, другото се слага в купа и се покрива намазнен найлонов плик и се оставя на студено.
Пица "Три сирена"
Блата на бабината пиша беше поне 3 см дебел, но ние предпочитаме тъничка и хрупкава:
Разстилах тестото в подмазана тавичка, залях с 200 мл. доматен сок, поръсих обилно с босилек и сложих да се запече в предварително загрята фурна за 10 мин.
След това извадих и добавих 1 лава лук на тънки полумесци, поръсих козе сирене, листчета Ементал и кашкавал на лентички, запекох още 10-15 мин
Добавих листенца пресен магданоз, след като извадих от фурната
Голяма кашкавалка с ленено семе
Останалото тесто, което на другия ден беше почти утроило обема си леко премесих с брашно и разточих на три кори. Между всяка сложих кубчета кашкавал "Лакрима" и поръсих с малко ленено семе. Завих трите на руло и после засуках като въже, завих в тавичка, отгоре добавих кубчета масло и пак ленено семе
Оставих да втаса около половин час за да удвои обема си, и изпекох в загрята фурна на 180 градуса около 30 мин.
Няма коментари:
Публикуване на коментар