Не бих могла да забравя времето когато доядеше ли ти се нещо сладко, не можеше да си го купиш от магазина, а трябваше да си го направиш сам.
С часове се въртях в кухнята около мама, чакайки да похапна от сладорийката която се печеше във фурната, разнасяща прекрасен аромат на ванилия из целия ни дом. Бързах да си потопя пръста във всяка купа в която се забъркваше нещо ...Тази ябълкова пита ми напомни точно онези времена.
Неделя - лежерна и отпускаща, слънцето навън препича, но само за да създава илюзия за топлина и да го гледаш през прозореца на топлата стая!
За блата:
2 яйца + 2 белтъка
1ч. ч. захар - 200 гр
1ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 шепа ситно смляни орехи
Белтъците и захарта се разбиват на сняг, добавят се жълтъците и се разбива на бавна степен, след това брашното, орехите и бакпулвера
Пече се в подмазана тава до "суха клечка"
За ябълковия пълнеж:
5-6 ябълки
1/4 пакетче масло /от 125 гр/
100 грама захар
100 мл. вода
Ябълките се нарязват на дребни парченца, добавя се захарта, маслото и водата и се сваряват до омекване
За крема:
2 жълтъка
400 мл прясно мляко
1/4 пакетче масло /от 125 гр/
4 суп. л. брашно
1 ванилия
1ч.л. какао
300 мл от млякото и захарта се загряват
С миксера разбивам жълтъците, брашното и 100 мл мляко и ванилията. Добавих към останалото мляко на тънка струйка при непрестанно бъркане.
Накрая се слага и какаото.
Разделих блата на 2, по средата изсипах ябълковото сладко, като сока който бяха отпуснали оставих за сиропиране на горния блат. Покрих с втория блат, сиропирах и залях с крема.
Няма коментари:
Публикуване на коментар