сряда, 25 март 2015 г.

Зеленчуков пай

Вчера ме беше налегнал ужасен вълчи глад и понеже е време за пости и аз не ям месо, точно и само това ми се хапваше. Въртях се,суках се около разни рецепти и най - накрая сътворих това засищащо и мазничко изкушение.




За тестото:
около 300 -400 гр брашно / честно казано не го премерих но отиде по малко от половин пакет/
2 суп. оцет
2 суп. л. олио
1 кафяна лъжичка сода за хляб угасена в  оцета
1с. л сол
1с. л. захар
250 мл. хладка вода

Тестото замесих на робота после разточих в подходяща форма  с дебелина около 1 см, за съда в който пекох .

За плънката: 
1 голям морков
1 глава лук
7-8 гъбки
скилидка чесън
1/2връзка магданоз  с корени
50 -60 мл. олио
кимион и  черен пипер
сол на вкус

Сгорещих олиото в тигана и запържих леко чесъна, добавих лука, морковите, гъбките, накрая добавих магданоза с почистените корени подправките и солта.

 За картофеното пюре:
Половин килограм картофи
150 мл. прясно мляко
сол и кимион
Сварих картофките, подсолих ги добавих прясното мляко и кимиона и намачках

Накрая сглобих паят  - постлах тестото във формата за печене и изсипах плънката
 Отгоре покрих с картофеното пюре
 и обърнах краищата на тестото с по около 1 см т всяка страна :)
 Загрях малко олио и червен пипер и полях отгоре, поръсих с шепа царевично брашно за хрупкавина.
 Пече се на 190 градуса на средна фурна за около 30 мин

Гарнирах с млечно майонезен сос, салатка от  сирене доматче, босилек и зехтин, и разбира се чаша охладено розе!

Няма коментари:

Публикуване на коментар