Ще я нарека "Медена торта", понеже се вдъхнових от така популярната напоследък торта Медовик, но както е характерно за мен, обичам да променям рецептите, така че резултата винаги е различен.
И така за блата използвах:
2 яйца
190 гр. захар
100 гр. масло
3 суп. л. мед
1 щипка сода бикарбонат
300 гр. брашно
Разбих яйцата със захарта на пяна, добавих маслото, меда и содата и разбивах още 5 мин. на средна степен на миксера, след това добавих брашното и разбих до хомогенна смес. Получи се тесто с гъстота на кексово, изсипах в тавичка 28 см и изпекох на 180 градуса за около 35 мин.
Готовия блат разрязах на 3 части - винаги ме радва приятния златист цвят които се получава от меда!
За крема
800 мл. прясно мляко
6 суп. л. захар
6 суп. л. брашно
2 яйца
1-2 капки есенция ром
1/2 пакетче масло
600 мл от млякото се загряват със захарта. Останалото мляко яйцата и брашното се разбиват с миксера и се добавят към топлото мляко, бърка се до сгъстяване. След като махнем от котлона добавяме маслото и есенцията.
Редят се блат- крем като най отгоре завършваме с тънък пласт крем.
За украса отстрани полепих смлени орехи, отгоре поръсих с малкото останали трохички при разрязване на блатовете, и разтопен бял шоколад със страчатела, разточен върху найлон с балончета въздух. Няколко орехови ядки за разкош, 12 часа за да се превърнат ароматите и съставките в едно цяло ... и това е
Изглежда толкова апетитна, че чак ми се приисква едно парче. Може би две ще е по-добре! Браво! Чудесно се е получила!
ОтговорИзтриванеИмаш го, когато кажеш :)
Изтриване