четвъртък, 7 май 2020 г.

Козуначен круфин

 Тази година, поради достаъчното свободно време около празниците, реших да експериминтира с един козуначен круфин.

Всъщност, круфините според мен са нещо като мъфин с многолистно тесто, с много масло  и  не толкова захар.

Аз направих един голям круфин във формата за кекс  - доста го ракривих, но пък на вкус се оказа неутоим

Всички продукти трябва да са със стайна температура.

400 гр.- брашно, 
2- яйца размер
150 гр. - захар
250 гр. - масло  /100 грама оставете за намазване между корите/
150 мл. прясно мляко;
1 ванилия  ; 
гр. суха мая 
локум и сушени плодове за плънка / аз използвах шепа сушени череши

Мята се размива в хладкото мляко с малко от захарта и 2-3 с.л. от брашното. Оставя се да втаса около 10-15 мин. на топло. 
От брашното се прави кладенче и се замесва меко тесто с всички останали продукти.

Разделя се на три части от всяка част се разточва кора  с широчина 10 см и дължина колкото около 35 см.
Кората се намазва с масло, добавят се локума и сушените плодове и се покрива с другата кора, процедурата се повтаря за всяка кора.

Навива се на руло и се поставя във кексова форма или висок съд, върху хартия за печене.
Оставя се да втаса  около35-40 минути.
Намазва се с 1 суп. л прясно мляко + 1 суп.л олио

Пече се в  загрята фурна на 160 градуса за около 40 минути.


Можете да го хапнете намазан с допълнително конфитюр или масло

 с чайче или кафе


Определено може да направи следобеда ви по-приятен

Няма коментари:

Публикуване на коментар