Тази година изключително вълнение мога да кажа че децата свършиха 90 % от подготовката - боядисани яйчица и неотлъчна помощ при козунаците.
И както се казва, късмета на начинаещия игра в негова полза. Най - бухналия и на конци козунак, беше този на Аделина, може би защото превърна месенето и оформянето в игра.
Пробвах нова рецепта за козунаци, която леко промених през моя поглед и така :
За 2 козунака и около 10-12 козуначни мъфини /или три козунака/
1,25 кг.- брашно, пресято ;
5- яйца размер
1/2 ч.л. - сол;
350 гр. - захар
250 гр. - масло смесено с олио;
250 мл. прясно мляко;
настъргана кора от 1 лимон
2 прахчета ванилия ;
14 гр. суха мая ( 2 пакетчета по 7 гр.);
За украса лешници, локум, орехи, мармалад
Мята се размива в хладкото мляко с 2 с.л. от захарта и 3-4 с.л. от брашното. Оставя се да втаса около 10-15 мин. на топло докати "шупне". Всички продукти трябва да са със стайна температура.
От брашното се прави кладенче и се изсипват предварително разбитите с миксер яйца, захар и мазнина, след това се добавя маята и накрая поетапно всички останали продукти.
Замесва се меко тесто / може да го ударите 100 пъти в масата за перфектно омесване/ и се остава да втаса покрито с кърпа за 20-25 минути, докато удвои обема си.
След това се се изважда въздуха с удари на тестото.
разделя се на топчета и започва оформянето.
разточват се кори с размер 30/15 см, в които се слага плънката. Насукват се фитили, като се въртят, както се навиват мартенички
Печете на 180 градуса за около 40 минути
Агнешко, мариновано за 12 часа в кисело мляко и сух джоджен!
И много настроение и топлота!
Бъдете здрави!
Няма коментари:
Публикуване на коментар