Месец май - един от любимите ми месеци, пролетен, цветен, изпълнен живот и топлина, с празници - с рожденния ден на милата ми майчица и аромат на Розова долина.
Детските
ми спомени свързани с розите, никога няма да избледнеят! Целия свят
около мен ухаеше на розов аромат - трескавата подготовка за "Празника на
Розата", къща пълна с непознати
момичета, пристигнали от всякъде на бригади за розобера, безброй игри,
набрани и забравени букети .... мисля че мога да продължа да пиша с
часове ...
И тази пролет се потопихме в розовите градини и си тръгнахме с кошничка ароматни цветя - няма да излъжа ако
кажа, че цяла седмица домът ни е потопен в розови ухания - а тази
красота и аромат трябваше да бъде съхранена! Как? В малки бурканчета
пълни със сладко от рози
Спомням
си бурканчето което си купихме миналата година от морето - видът му
беше съвършен, хомогенен, светлорозов - повярвайте ми в този чуден
външен вид имаше всичко друго, освен ... натурални рози
Не
успях да изровя автентична рецепта от старите тефтери, затова пък ви
предлагам да изпробвате моята сполучлива импровизация - няма да пиша
точни грамажи, а само точна пропорция!
2 чаени чаши почистени листенца от рози
2 чаени чаши захар
3 чаени чаши вода
1 кафяна л. лимонтозу
Захарта се изсипва в стъклен съд, към нея се добавят листенцата от рози и се притриват много добре с дървена лъжица или с ръце, така че да отпуснат аромата си.
водата
се кипва и към нея се добавя захарта с листенцата рози, вари на слаб
котлон докато се сгъсти. Преди да свалите от котлона добавете
лимонтозуто.
Затворете топло в бурканчета и обърнете с капачката надолу, за да вакумират.
А после му се насладете!
Няма коментари:
Публикуване на коментар