вторник, 31 май 2016 г.

Сладко от рози

Месец май - един от любимите ми месеци, пролетен, цветен, изпълнен живот и топлина, с празници - с рожденния ден на милата ми майчица и  аромат на Розова долина.
Детските ми спомени свързани с розите, никога няма да избледнеят! Целия свят около мен ухаеше на розов аромат - трескавата подготовка за "Празника на Розата", къща пълна  с непознати момичета, пристигнали от всякъде на бригади за розобера, безброй игри, набрани и забравени букети .... мисля че мога да продължа да пиша с часове ...
И тази пролет се потопихме в розовите градини и си тръгнахме с кошничка ароматни цветя - няма да излъжа ако кажа, че цяла седмица домът ни е потопен в розови ухания - а тази красота и аромат трябваше да бъде съхранена! Как? В малки бурканчета пълни със сладко от рози
Ето го и него, истинско, натурално, розово

Спомням си бурканчето което си купихме миналата година от морето - видът му беше съвършен, хомогенен, светлорозов -  повярвайте ми в този чуден външен вид имаше всичко друго, освен ... натурални рози
Не успях да изровя автентична рецепта от старите тефтери, затова пък ви предлагам да изпробвате моята сполучлива импровизация - няма да пиша точни грамажи, а само точна пропорция!
2 чаени чаши почистени листенца от рози
2 чаени чаши захар
3 чаени чаши вода
1 кафяна л. лимонтозу
Захарта се изсипва в стъклен съд, към нея се добавят листенцата от рози и се притриват много добре с дървена лъжица или с ръце, така че да отпуснат аромата си.
водата се кипва и към нея се добавя захарта с листенцата рози, вари на слаб котлон докато се сгъсти. Преди да свалите от котлона добавете лимонтозуто.
Затворете топло в бурканчета и обърнете с капачката надолу, за да вакумират.

А после му се насладете!