вторник, 24 май 2016 г.

Телешко "Уелингтън"

Честит празник на българската  писменност!

Днес решихме да се поглезим с не изпробвана до сега рецепта - телешко "Уелингтън"- ако не сте пробвали непременно го направете!

Вкусът на това ястие е невероятен и си заслужава да бъде изпробван. Със сигурност ще го направим отново!

За 3 порции и  половина :)

350 грама  младо телешко бон филе

парче бутер тесто -  за завиване

За плънката:
250 гр. гъби / аз използвах печурки, ако разполагате с манатарки е още по -добре/
150 гр свински бекон
1/2 глава лук
скилидка чесън
1/2 кутийка гъши пастет
няколко стръка прясна мащерка
черен пипер
сол
1 жълтък

Овкусете телешкото със сол, черен пипер и мащерка и  оставете настрани.

Нарежете лука, чесъна и гъбите на ситно и  запържете в около 2 суп. л. олио+30 гр масло, накрая добавете и нарязания на ситно бекон и мащерката.
Разточете бутер тестото така че да може да покрие от всички страни парчето телешко, сложете половината плънка, слой, пастет, парчето телешко, отгоре отново сложете един пласт пастет и останала част от плънката. Завийте с бутер тестото, краищата не бива да се препокриват, защото ще стане напластено, няма да е хрупкаво и има вероятност тестото да не се изпече.

Сложете в леко подмазана тава  с гладката част нагоре, намажете с жълтъка и печете на 180 градуса  за около 30 минути!

Добър апетит!