Тази рецепта отдавна се върти в Интернет пространството, и най - накрая реших да я изпробвам и аз.
Като основа стъпих на рецептата на моята кулинарна приятелка Кокона, която успешно беше заменила патладжана с тиквичка - http://vkusenden.blogspot.bg/
Ето и моя вариант на приготвяне
5 кори за баница, които нарязах на половина
За плънката:
100 мл олио
1 глава лук
1 скилидка чесън
300 грама пилешко филе
200 гр свинска кайма
1 малка тиквичка
2 моркова
300 гр. грах
200 мл доматено пюре
За соса:
100 гр. масло
3 суп. л. брашно
350 мл прясно мляко
250 мл вода
100 гр. нарушно краве сирне
сол и кимион на вкус
Приготвяне на плънката:
Олиото се загрява и се добавя нарязания на ситно лук, след него, скилидката чесън, нарязаното на хапки пилешко и каймата, след като се задушат леко се добавят настърганите на едро ренде моркови, тиквичката, нарязана на кубчета и граха /използвайте консерва или предварително сварен грах/. Най - накрая се добавя доматеното пюре, ако е по - кисело сложете и щипка захар.
Посолете на вкус, добавете черен пипер и кимион и оставете да къкри на слаб огън, докато съставките са почти готови..
Оставете плънкатата малко да се охлади.
Вземете полови кора за баница, сгънете я на половина и сложете в малка купичка, вътре изсипете от плънката, толкова, че да може кората да се затвори отдолу, сгънете краищата, така че да получите малко затворено вързопче и обърнете в подмазана тава.
Продължете така докато се напълни тавичката.
Сложете да се пече на 200 градуса
През това време пригответе соса.
Загрейте маслото и 1 суп. л олио - винаги добавям олио, за да не прегаря маслото, добавете
брашното и след като маслото го поеме, изсипете студентото мляко, бъркайте енергично за да не стане на бучки. Веднага след това долейте и водата.
След като започне да завира добавете натрошеното сирене и щипка кимион, посолете на вкус и бъркайте докато се сгъсти като боза.
Дръпнете от котлона
През това време кебапа трябва да се е запекъл и корите д аса станали леко розови.
Залейте със соса и върнете във фурната за още 10-15 мин, като я намалите на 180 градуса.
След като извадите поръсете с настърган кашкавал.
Изключително вкусно и приятно ястие .... бих го нарекла турска лазаня, но ще опороча рецептата :) Все пак наистина "Ястие достойно за султан"
Няма коментари:
Публикуване на коментар