понеделник, 14 декември 2015 г.

Агнешка дроб сърма

Отдавна не бяхме приготвяли това ястие в къщи.
Ето и моя начин за приготвяне на това популярно българско ястие:

Един агнешки комплект  - почистен се сварява с подсолена вода - аз лично изхвърлям първата вода, щом заври, добавям нова и посолявам..
След като дерболийките са сварени, се нарязват на ситно.

В тиган  с около 100 мл олио се запържва една глава нарязан наситно  стар лук, добавя се  ориза разбърква се  и след няколко минути се долива водата.Аз използвам съотношение 1:2 ориз и вода, защото не обичаме ориза да е разварен, така остава на отделни зрънца, но според вашия вкус спокойно можете да достигнете до съотношение 1:2,5, Накрая се добавят нарязаните дреболийки,осолява се, добавя се черен пипер и кимион, джоджен, ако е пресен е най - добре, и 6-7 листа пресен лук.
Всичко се разбърква и се  изсипва в подходяща тавичка.Пече се докато изври почти цялата течност:
 Залива се  с:
3 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
1 щипка сода бикарбонат

Яйцата и киселото мляко се разбиват, добавя се содата и веднага щом бухне се изсипва върху топлата дроб сърма. Пече се още няколко минути, докато заливката порозовенее.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар