сряда, 10 ноември 2021 г.

Торта "Гараж"

 От известно време ми се върти в главата  това шоколадово изкушение и  рождения ден на съпруга ми беше идеалния момент за експерименти.





Прочетох доста варианти в интернет пространството и домашната кулинарна литература, и ...... това е моята интерпретация:

За блатовете - 4 бр. с диаметър 20 см:

9 белтъка

200 гр. пудра захар

200 гр смлени орехи

Белтъците и захарта се разбъркват до пухкава маса, добавят се орегите и внимателно се разбъркват, за да не спадне белтъчната смес.

В тавата на фурната върху хартия за печене се очертават 4 кръга с диаметър 20 см., в които се оформят четирите блата.

Пече се на 180 градуса до леко зачервяване. 


Докато блатовете се охлаждат се за разбива крема за сглобяване:

400 гр. заквасена сметана

300 гр. течен шоколад

Крем за покриване на тортата

100гр масло

250 мл. сладкарска сметана

6 жълтъка

100 гр. загар

1 супена лъжица натурално какао

1 млечен шоколад /100 гр/

В касерола се разтапя маслото, добавя се сметаната, шоколада и захарта и  се бърка непрекъснато, постепенно се добавя какаото и  разбитите жълтъци, бърка се докато се сгъсти.




Сглобяването на тортата става като се редуват блат и крем. Накрая се покрива с какаовия крем и се поръсва с орехи.



Определено си заслужава да я пробвате!


И понеже той е любител по -  скоро на солено от колкото на сладкото, имаше и солена торта!




Няма коментари:

Публикуване на коментар