сряда, 1 януари 2025 г.

Чийзкейк баклава

 


Посрещнахме 2025 с този вълшебен десерт с пухкав пълнеж и  аромат на роза Дамасцена!

Необходими продукти:

8 бр кори за баница- аз не използвам от най- финните, предпочитам малко плътен вариант.

1 чаена чаша смлени орехи 

80  гр масло

60 гр  крем от шам фъстък 


За крема

3 яйца 

250 гр. сладкарска сметана - аз използвал на Лидл

3 суп. лъжици заквасена сметана 

3 суп. лъжици пудра захар 

1 ванилия 

Крема се разбива с миксер до хомогенна смес


За сиропа:

300 мл. вода 

200 гр захар 

Шепа листенца маслодайна роза Дамасцена 


За украса:

 шамфъстък и листенца роза Дамасцена 


Започнете подреждането на първата кора  в подмазана с масло форма с падащо дъно с диаметър 24 см.

Сложете втората кора,

Оставете крайчетата на двете първи кори да насърчат настрани, за да загърнете с тях баклавата  накрая.

разпределете 1/4  от маслото 

1/3  от ядките

1/3 от крема с шамфъстък 

И продължете с останалите кори и плънка 

След последната кора разпределете разбитата млечно- яйчена смес.

Загърнете крайчетата на първите кори и разпределете отгоре останалото масло .

Печете на 160 градуса за около 40 минути 

Охладената баклава залейте с топлия сироп, като поливате внимателно само стеничките на баклавата.

Украсете с листенца роза и шам фъстък 

Хапвайте я добре охладена!

Честита 2025!!! Нека сбъдне мечтите Ви!


Няма коментари:

Публикуване на коментар