понеделник, 24 август 2020 г.

Домашен кетчуп със сок от ябълки - 2020

 Тази година съм изключително доволна от постигнатия резултат -  децата още повече. 


За 10 бр шишенца  /250-300 мл./


5 литра чист доматен сок / изчистен от семки и люспи/

500 мл прясно изцеден сок от кисели ябълки

3 суп. лъжици сол

200 грама захар.

1 пакетче смлян кимион

1 кафена лъжичка канела

Разбъркайте добре и сложете на котлона да се изварява.

Тъй като доматите ми са домашни и много добре узрели, те добавиха допълнителна сладост към соса, така че изпробвайте и ако ви  леко кисел, може да увеличите още малко захарта.

През това време подгответе подправките, които се завиват в  марличка, за да могат поле лесно да се отстранят от готовия кетчуп.

Синапено семе

Черен пипер на зърна

Бахар

Дафинов лист


Завийте вързопче и го добавете да  ври при кетчупа.

Изварява се докато постигнете желаната гъстота /това зависи от степента на котлона и водното съдържание на доматите/ -  на мен ми отне около 2,5 часа.


Оставете леко да поизстине, сипете в подходящи съдове и  стерилизирайте за 15 минути.







Няма коментари:

Публикуване на коментар