събота, 28 ноември 2015 г.

Английския коледен кейк на Маги

Никога няма да забравя, първия път когато го направих за Коледа, беше точно преди 7 години, когато се роди голямата ни дъщеря. Исках първата и Коледа да бъде много специална, забележителна и  запомняща се, и положи много старание за това.
Реших да изпробвам и този  не лесен прословут кейк ... и да ... цялата къща замириса на Коледа!!! 
Мога много много да Ви разказвам за него и опита кото насъбрах през годините, за да направя моя - Английския коледен кейк на Маги :)


Това е оригиналната рецепта, така като съм си я запазила от един форум преди  7 години:
Вечерта се накисват:
500 гр стафиди
100 гр сушени кайсии- нарязани на дребно
150 гр сушени череши- нарязани на половинки
100 гр орехи нарязани
100 гр бадеми нарязани
75 гр портокалови кори, нарязани на ситно
настъргана кора от 1 лимон
сок от 1 лимон
4 с л портокалов сок
100 мл коняк (аз сложих "Капитан фред"- страшно е ароматен)
1 с л канела
1 с л смлян карамфил
 малко смлян джинджифил
Завива се с найлон и се оставя на хладно.

На другия ден:
Включва се фурната на 150 гр.
Застила се пекарска хартия на дъното и стените на формата.
Аз използвам метална кутия, в която после ще съхранявам кекса, тя има плътно прилепващ капак.
В купа се слага 350 гр масло, 3 с л акациев мед, 200 гр кафява захар и 150 гр бяла захар.
В рецептата е само бяла захар, но ми казаха, че ако я заменя на кафява- кексът ще се запази по-дълго свеж.

Приготвят се 350 гр брашно.
Маслената смес се разбива на крем. След това се прибавят едно по едно 6 яйца, като след всяко яйче се разбива сместа, слага се по 1 с л брашно, разбива се и чак тогава се слага следващото яйце.
Прибавя се половината от брашното, 1 бакпулвер, 100 гр смлени бадеми и плодовата смес. Разбърква се добре и се слага останалото брашно, отново се разбърква до еднородна смес. Изсипва се във формата, заглажда се добре отгоре.
Отгоре се слага пекарска хартия, двойна, завързва се (аз не я връзвах, а сложих капака, за да улегне и стои сгъната след като махна капака).
Така опакован кексът се слага да се пече 2,5 - 3 часа, докато клечката излезе суха.
Моят сега се пече- не мога да ви опиша какъв аромат се носи из къщи.

Като се изпече се надупчва на няколко места и се залива с 5 с л ром, оставя се така 30 мин.
След 30 мин се вади на решетка до пълното му изстиване. След което се завива във фолио, прибира се в метална кутия и на студено се съхранява до Коледа, като през няколко дена се напръсква с ром. 



 А това са моите продукти, с които ни допада най - много:

500 гр стафиди
100 гр сушени кайсии- нарязани на дребно

100 гр сушени смокини
150 гр сушени червени боровинки
200 гр орехи нарязани
200 гр лешници

100 гр портокалови кори, нарязани на ситно
настъргана кора от 1 лимон
сок от 1 лимон

100 мл портокалов сок
50 мл лимонов сок
150 мл коняк "Капитан фред"
1 с л канела
1 с л смлян карамфил
 1 чаена лъжица прясно настърган наситно джинджифил
 

 350 гр масло, 
3 с л  мед, 
3 суп. л. боров мед
250 гр кафява захар 

350 грама брашно
6 яйца
1 бакпулвер 


Технологията на приготвяне е същата:

Ето и накиснатите ароматни плодове

Невероятен карамелен цвят

и готов за печене


Украсения кейк ще  бъде моята изненада за Коледа!

Желая Ви вълшебства ....


Ето и моите кейкове през годините /снимките които успях да открия :)/ - и красиви и не толкова изпопани но винаги приготвени с любов и толкова вкусни!!!





и Една малка медена къщичка за още повече настроение