Никога няма да забравя, първия път когато го направих за Коледа, беше точно преди 7 години, когато се роди голямата ни дъщеря. Исках първата и Коледа да бъде много специална, забележителна и запомняща се, и положи много старание за това.
Реших да изпробвам и този не лесен прословут кейк ... и да ... цялата къща замириса на Коледа!!!
Мога много много да Ви разказвам за него и опита кото насъбрах през годините, за да направя моя - Английския коледен кейк на Маги :)
Това е оригиналната рецепта, така като съм си я запазила от един форум преди 7 години:
Вечерта се накисват:500 гр стафиди
100 гр сушени кайсии- нарязани на дребно
150 гр сушени череши- нарязани на половинки
100 гр орехи нарязани
100 гр бадеми нарязани
75 гр портокалови кори, нарязани на ситно
настъргана кора от 1 лимон
сок от 1 лимон
4 с л портокалов сок
100 мл коняк (аз сложих "Капитан фред"- страшно е ароматен)
1 с л канела
1 с л смлян карамфил
малко смлян джинджифил
Завива се с найлон и се оставя на хладно.
На другия ден:
Включва се фурната на 150 гр.
Застила се пекарска хартия на дъното и стените на формата.
Аз използвам метална кутия, в която после ще съхранявам кекса, тя има плътно прилепващ капак.
В купа се слага 350 гр масло, 3 с л акациев мед, 200 гр кафява захар и 150 гр бяла захар.
В рецептата е само бяла захар, но ми казаха, че ако я заменя на кафява- кексът ще се запази по-дълго свеж.
Приготвят се 350 гр брашно.
Маслената смес се разбива на крем. След това се прибавят едно по едно 6 яйца, като след всяко яйче се разбива сместа, слага се по 1 с л брашно, разбива се и чак тогава се слага следващото яйце.
Прибавя се половината от брашното, 1 бакпулвер, 100 гр смлени бадеми и плодовата смес. Разбърква се добре и се слага останалото брашно, отново се разбърква до еднородна смес. Изсипва се във формата, заглажда се добре отгоре.
Отгоре се слага пекарска хартия, двойна, завързва се (аз не я връзвах, а сложих капака, за да улегне и стои сгъната след като махна капака).
Така опакован кексът се слага да се пече 2,5 - 3 часа, докато клечката излезе суха.
Моят сега се пече- не мога да ви опиша какъв аромат се носи из къщи.
Като се изпече се надупчва на няколко места и се залива с 5 с л ром, оставя се така 30 мин.
След 30 мин се вади на решетка до пълното му изстиване. След което се завива във фолио, прибира се в метална кутия и на студено се съхранява до Коледа, като през няколко дена се напръсква с ром.
А това са моите продукти, с които ни допада най - много:
500 гр стафиди
100 гр сушени кайсии- нарязани на дребно
100 гр сушени смокини
150 гр сушени червени боровинки
200 гр орехи нарязани
200 гр лешници
100 гр портокалови кори, нарязани на ситно
настъргана кора от 1 лимон
сок от 1 лимон
100 мл портокалов сок
50 мл лимонов сок
150 мл коняк "Капитан фред"
1 с л канела
1 с л смлян карамфил
1 чаена лъжица прясно настърган наситно джинджифил
350 гр масло,
3 с л мед,
3 суп. л. боров мед
250 гр кафява захар
350 грама брашно
6 яйца
1 бакпулвер
Технологията на приготвяне е същата:
Ето и накиснатите ароматни плодове
Невероятен карамелен цвят
и готов за печене
Украсения кейк ще бъде моята изненада за Коледа!
Желая Ви вълшебства ....
Ето и моите кейкове през годините /снимките които успях да открия :)/ - и красиви и не толкова изпопани но винаги приготвени с любов и толкова вкусни!!!
и Една малка медена къщичка за още повече настроение
Няма коментари:
Публикуване на коментар