И
понеже нямам спомен за бабината рецепта за тесто, се възползвах от
спомените на една съседска баба, която общо взето гласеше "2-3 яйца,
брашно на око, една лъжица мас, малко оцет, малко сол, малко топла
водичка .... "
Общо взето аз го замесих така:
На 700гр брашно - 1яйце
1 суп. л олио
1 суп. л.оцет
1 кафяна лъжичка сол
1 кафяна л. захар
200 мл топла вода
Замесва
се меко тесто, разделя се на топчета, които се намазват с олио и се
разточват на тънка кора, аз не съм от най-големите специалисти в
точенето, но съм твърдо решена да се науча да правя бабините кори с
диаметър 1 м, и нито една дупчица по тях, като си ги спомням от
детството ми :)
За плънката:
около 1 кг, настъргана тиква
2-3 суп. л. мед,
300 гр. смлени орехи
150 мл олио
олиото
се загрява леко, в него се добавя тиквата и меда и се разбърква добре,
поръсват се орехите, и с готовата плънка се поръсва върху разточените
кори, навиват се и се подреждат в подмазана тава.
Аз използвах тази стара алуминиева тава, отново от носталгия към спомените :)
След като извадите от фурната завийте с леко влажна кърпа и оставете така поне час.
Може да поръсите с малко пудра захар
Няма коментари:
Публикуване на коментар